INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20100830

Taman Pertanian Kuantan 2C

Sambil memilih dan menunggu durian dikutip dan dilonggokkan. Kita boleh juga makan terus di tempat jualan. Ada yang isinya jenis kuning pekat dan amat berlemak. Ada juga yang jenis kuning putih dan kurang lemak. Kalau makan durian yang isinya kuning pekat ni, beberapa ulas sahaja dan terasa kenyang dan muak. Kalau durian yang isinya warna kuning putih, kita boleh makan beberapa bijik kerana lambat kenyang dan tak muak.
04
Jika kita nak makan di tempat membeli ni, kena cari durian yang dah dikutip atau gugur semalam. Kerana mudah untuk dikupas. Yang baru gugur hari ini, terkial-kial kita nak mengupasnya tapi tak dapat-dapat.
03
Dikawasan sekitar tempat jualan ini, kelihatan beberapa biji buah durian yang tergolek dibiarkan kerana gagal dikupas. Dapat saya bayangkan betapa marah dan keciwanya pengupas durian tersebut kerana telah gagal mengupas durian degil.
02
Mungkin kerja mengupas akan menjadi lebih senang jika kita menggunakan invasi baru alat mengupas durian ini. Inovasi lama alat pengupas durian ini mempunyai pemegang yang pendek. Dalam inovasi baru alat pengupas durian ini, pemegangnya telah diubah menjadi lebih panjang supaya tuasnya menjadi lebih panjang dan tidak banyak kekuatan yang perlu digunakan. Untuk melihat gambar inivasi baru alat pengupas durian tersebut sila klik DISINI (lihat gambar no. 4)
02
Durian di Taman Pertanian Kuantan Pahang ini berbeza dengan durian yang dijual berbakul-bakul di pasar malam. Durian disini cepat habis. Kalau hari Sabtu dan Ahad lagi ramai orang yang datang nak membeli. Ramai yang keciwa.
01
Ada orang suka beli durian yang harganya RM20 untuk dua bijik sahaja. Tetapi semuanya sedap dimakan. Ada juga orang yang suka membeli durian yang harganya RM20 untuk dua bakul dan yang boleh dimakan hanyalah dua bijik sahaja.

LINKS:
1. http://teknologipertanian.com/2009/09/30/durian-klon-d99/ KLIK

2. http://hotkaskus.blogspot.com/2010/02/macam-macam-durian-yang-enak-dan-gurih.html KLIK. Senarai nama jenis-jenis durian: DURIAN AJIMAH, DURIAN BOKOR, DURIAN BUBUR, DURIAN CHANEE, DURIAN HEPE, DURIAN KAMUN, DURIAN KAN YAO, DURIAN KANI, DURIAN KENDIL, DURIAN KRADHUM THONG, DURIAN LAMBAU, DURIAN LUTUNG, DURIAN MONTHONG, DURIAN OTONG, DURIAN PARUNG. Tak ada gambar.

3. http://edukasi.kompasiana.com/2010/01/03/musim-buah-durian/ KLIK. Disini ada menunjukkan semua durian yang ada di hotkaskus.blogspot.com tetapi ada tambahan lagi iaitu; DURIAN PERWIRA, DURIAN PETRUK, DURIAN SALEJA, DURIAN SI DODOL, DURIAN SI HIJAU, DURIAN SI JAPANG, DURIAN SI KIRIK, DURIAN SI MAS, DURIAN SI MIMANG, DURIAN SI RIWIG, DURIAN SI WELAKI, DURIAN SITOKONG. Ada gambar.

3. http://www.iptek.net.id/ind/teknologi_pangan/?mnu=2 KLIK. Di sini ada macam-macam penerangan tentang macam-macam buah termasuk durian;
DURIAN AJIMAH. DURIAN BOKOR. DURIAN BUBUR. DURIAN CHANEE. DURIAN HEPE. DURIAN KAMUN. DURIAN KAN YAO .DURIAN KANI . DURIAN KENDIL . DURIAN KRADHUM THONG . DURIAN LAMBAU . DURIAN LUTUNG . DURIAN MONTHONG . DURIAN OTONG . DURIAN PARUNG . DURIAN PERWIRA . DURIAN PETRUK . DURIAN SALEJA . DURIAN SI DODOL . DURIAN SI HIJAU . DURIAN SI JAPANG . DURIAN SI KIRIK . DURIAN SI MAS . DURIAN SI MIMANG . DURIAN SI RIWIG . DURIAN SI WELAKI . DURIAN SITOKONG . DURIAN SUKUN . DURIAN SUNAN.

4. http://pakarhowto.com/tag/jenis-jenis-durian KLIK. Panduan cara beli buah durian yang baik. Tengok kulit, tengok duri, rasa berat, hidu baunya, cebis tangkai dan cuba belah dan rasa

5.http://www.facebook.com/pages/Durian/17864643524?v=photos KLIK. Ada gambar durian isi merah disini.

6. http://aghos.comoj.com/definisi%20durian.html KLIK. Lagi jenis-jenis durian; Durian Bali
Durian Hijau . Durian Bandung . Durian Kuning . Durian Merah . Durian Besar . Durian China . Durian Keju . Durian Panjang . Durian Kecil .

7. http://fazlisyam.com/2009/03/07/durian-merah/ KLIK.

8. http://www.mymki.com/2009/01/durian-siam-vs-durian-malaysia-mango.html KLIK.

9. http://shazclan.com/archives/durian-oh-durian/ KLIK.

No comments: