INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20101113

Gasing Sanggang: Mesin

Untuk maklumat lanjut hubungi:
Koler Ati Creatif
Lot 609, Kampung Kuala Sanggang, 28020 TEMERLOH
019-988 6094
Menjual- gasing dewasa, gasing kanak-kanak, keychain gasing, tali gasing dan lain-lain cenderamata berkaitan gasing.

Pembuatan gasing telah banyak berubah. Pada masang sekarang banyak mesin-mesin yang dapat digunakan untuk membuat gasing. Melalui penggunaan mesin, membuat gasing menjadi lebih mudah dan lebih banyak gasing dapat disiapkan dalam tempoh yang cepat. Antara mesin yang digunakan adalah mesin memotong, mesin melarik dan mesin penebuk.
10
Gasing adalah tradisional rakyat Pahang. Permainan gasing adalah permainan yang menjadi kegemaran Mat Kilau Pahlawan Pahang. Mungkin cara permainan gasin ini boleh memberikan kekuatan kepada otot-otot tertentu. Kekuatan otot adalah keutamaan kepada seorang pahlawan.
09
Mungkin permainan gasing ini boleh digunakan oleh Majlis Sukan Negara (MSN) atau Majlis Sukan Pahang (MSP) untuk diterapkan dalam salah satu sesi latihan mereka. Kalau Mat Kilau Pahlawan Pahang boleh menggunakan permainan gasing untuk dijadikan sebagai asas latihan untuk menjadi pendekar terbilang. Rasanya berdasarkan gaya gasing dimainkan sesi permainan gasing boleh dijadikan sesi 'Flexibility Training'.
08
'Flexibility Training Section' boleh dibahgikan kepada tiga bahagian iaitu: 1. Dynamic flexibility 2. Static Active flexibility dan 3. Static Passive flexibility. Permainan gasin mungkin boleh dikatagorikan sebagai 'Static Active flexibility'.
07
Adakah Mat Kilau sahaja yang suka bermain gasing semasa kecilnya?
06
Mungkin juga Tok Bahaman juga telah menjadikan permainan gasing sebagai salah satu cara untuk menguatkan otot dan menjadikan otot lebih mudah lentur. Ini satu cerita yang seronok untuk dikaji.
05
Jangan kita kata permainan gasin hanya dimainkan oleh orang-orang zaman dahulu. Budak-budak sekolah rendah pun berminat untuk bermain gasing. Ada pada suatu masa kita boleh tengok banyak gasing-gasing plastik yang dijual dikedai.
04
Pernah juga sampai pada satu peringkat kiat boleh lihat budak-budak perempun sekolah tadika pun berminat untuk bermain gasing. Maklumlah zaman sekarang apa yang budak-budak lelaki buat, budak-budak perempuan pun nak buat juga.
03
Kalau dikampung-kampung, kadang-kadang kita bukan sahaja boleh tengok budak-budak perempuan main gasing, malah ada yang boleh panjat pokok.
02
Mungkin masih banyak cerita-cerita asal usul dan cerita-cerita sejarah tentang gasing yang masih tersembunyi. Sama-samalah kita mencari cerita tentang rahsia sebenar permainan gasing.
01
LINKS
1. kebudayaan.kpkk.gov.my - Memartabatkan Permainan Warisan Melayu
2. ww1.utusan.com.my - Pak Ngah cipta gasing plastik
3. www.ktaktelecentre.my - Gasing Memartabatkan Kampung Sanggang
4. etabika.kemas.gov.my - Koler Ati Creatif - Lot 609, Kg. Sanggang, 28020 Temerloh.Tel: 019 - 988 6094
5. www.malaysiazoom.com - Pak Ngah cipta gasing plastik
6. inkubatortemerloh.wordpress.com - Pembuatan / Permainan Gasing di Koler Ati, Sanggang, Temerloh

No comments: