INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20101107

Siapa Dato Bahaman (8) Tokoh 6: Haji Azahar Rahman

Seterusnya tibalah pula giliran Encik Azahar. Cerita yang diceritakan oleh Encik Azahar makin lain dan makin unik jadinya tentang siapakah diri Dato Bahaman Pahlawan Pahang.

Beliau berpendapat Dato Bahaman berasal daripada Negeri Sembilan. Nama asal Dato Bahaman semasa di Negeri Sembilan adalah Tengku Abdul Rahman Alam Shah. Semasa di Negeri Sembilan beliau diberi gelaran Datuk Siamang Gagap. Beliau telah melarikan diri ke Pahang dan menggunakan nama Dato Bahaman.

Pada kajian Encik Azahar Datuk Siamang Gagap = Tok Guru Peramu = Dato Bahaman. Pernah suatu ketika ada rombongan dari Negeri Sembilan datang ke Pahang hendak membawa balik Tok Guru Peramu ke Negeri Sembilan.
03
02
01

LINKS
1. http://abdullatip.blogspot.com/2010/07/menjejak-makam-datuk-siamang-gagap.html

2. http://hazis.wordpress.com/salasilah-sultan-pahang/

3. http://ceritakosong.blogspot.com/2010/08/puasa-10-nogori-somilan.html

No comments: