INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20120617

Orang Berlapan Sumpah Pulau Tawar

ORANG BERLAPAN [sumpah pulau tawar], mereka ini lah tunggak kepada kerajaan  Pahang yang ada sekarang selapas dari kerajaan pahang tua. Mereka jugalah yang telah diistihar sebagai ahli waris oleh wan ahmat [Sultan Ahmad 1] Pahang di pulau tawar sebelum perpindahan ke pekan.

Ini adalah orang berlapan yang membuat sumpah di pulau tawar [sumpah pulau tawar] dan menaik serta mengankat wan ahmad sebagai raja [sultan] dan mereka-mereka ini jugalah yang telah dicop penderhaka dan diburu untuk dihukum ..... yang terkemudian setelah di cucuk [fitnah] oleh orang putih dan tali barutnya yang inginkan kekayaan dan kuasa…

mereka adalah ahli waris serta hulubalang semantan dan hanya menjadi satu warisan sejarah sahaja yang tidak dimartabatkan pada kedudukan mereka yang sebenar dan asal.

TOK BAHAMAN..
TOK GAJAH..
TOK GARANG DER SETH..
HAJI TAHIR..
TOK MUDA NONG..
TENGKU ABD RAHMAN
WAN ISMAIL.
WAN AHMAD.

1 comment:

Anonymous said...

Saya waris tok muda nong. terima kasih dgn info ni.