INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20120924

Masjid lama Tanjung Besar

Masjid lama kampung Tanjung Besar ini sebenarnya menyimpan banyak sejarah persilatan, perjuangan dan pembunuhan. Berhampiran dengan masjid lama Tanjung Besar ini terdapat kubur-kubur lama yang menggunakan batu sungai sebagai batu nisan.
 01. Masjid lama Tanjung besar ini terletak berhampiran jalan utama.
 02. Mereka yang menggunakan jalan utama ini tentu telah melihat bagaimana bangunan ini berubah semakan usang tanpa mendapat perhatian.
 03. Kolah tempat menyimpan air.
 04. Mungkin banyak rahsia yang disimpan oleh masjid lama kampung tanjung besar ini tidak berapa sesuai dihebahkan kepada umum.
05. Bukan semua orang boleh menerima semua cerita. Ada pihak yang mahukan cerita yang mereka telah biasa mendengarnya. Cerita yang tersembunyi dianggap menyongsang dan boleh menyebabkan perbalahan berpanjangan. Bilakan masanya semua perbalahan akan berhenti?

3 comments:

Anonymous said...

Masjid ni depan rumah wan saya..

Ryeezal said...

masjid ni depan rumah wan saya, bawah bukit tu ada rumah sykt, kedai getah ha, ha tu pakcik saya. masjid masa saya kecik2 dulu elok lagi, boleh naik atas ke puncak menara dia.

lp said...

Terima kasih saudara Ryeezal kerana berkongsi info.

Mungkin saudara ada mendengar apa-apa cerita tentang;
1. Kubur 200 berhampiran masjid tersebut
2. Sungai Rengai juga berhampiran masjid tersebut

Mungkin ada misteri yang boleh dibongkar.

http://lamanpahang.blogspot.com/2012/10/kubur-lama-tanjung-besar-lipis.html