INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20130201

B21 Keutamaan ilmu pengetahuan


 Keutamaan ilmu pengetahuan; Dari imam al ghazali [ihya ulumuddin]

Maksud dari ali imran:18;” Allah telah menyasikan bahawasanya tiada tuhan melainkan dia jua, begitu pula para malaikat dan para ahli ilmu pengetahuan turut menyasikan sama, iaitu tuhan yang berdiri diatas keadilan.”
Maksud dari az zumar:9;”katakanlah: tiada serupa orang-orang yang berilmu pengetahuan dengan orang-orang yang tiada berilmu pengetahuan.”

Diantara wasiat luqman al hakim terhadap anaknya ialah; wahai anakku,, pergaulilah para alim ulama dan rapatilah mereka dengan kedua lututmu, sebab allah swt menghidupkan hati dengan nur hikmat, sebagaimana dia menghidupkan bumi dengan hujan lebat dari langit.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAHUN MASIHI 1500. 

No comments: