INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20130208

B22 Keutamaan belajar


Maksud dari at taubah122; “mengapa tidak ada sekelompok pun dari setiap golongan mereka itu, yang berangkat untuk menambah ilmu pengetahuan agama.”

Maksud dari an nahal:43;”maka tanyakanlah para ahli ilmu pengetahuan, kiranya kamu tiada mengerti.”
“menuntut ilmu itu adalah wajib diatas setiap orang muslim.”

Berkata fatah al maushili rahimahullah: bukankah sipersakit itu bila tidak diberi makan atau minum ubat, ia akan mati ,,, orang ramai menjawab: benar katamu,,, da dia berkata pula: demikian pulalah sifatnya hati, kiranya ia tidak diberikan hikmat dan ilmu pengetahuan selama tiga hari saja, akan matilah ia.

Berkata ibnu mas”ud r.a.: hendaklah kamu mencari ilmu pengetahuan sebelum ianya terangkat, dan terangkatyan ilmu pengatahuan itu dengan kematian ahli-ahlinya.

No comments: