INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20130409

J39 sejarah itu apa sebenarnya?

Assalamualaikum Tuan/puan.

setelah Apai baca wachana ini dari mula sampai habis, di sini ada sedikit komen dari Apai. Kepada Tuan punya Blok Apai mintak Izin untuk mengutarakan sedikit pandangan.

pengkajian sejarah melayu memang menarik untuk dikaji dan diperhalusi. sejarah itu apa sebenarnya bagi diri peribadi yang mencarinya. bolihlah dikatakan sejarah dikaji untuk beberap sebab yang tertentu....

dan ada dua faktor utama dalam mengkaji sejarah,
1. mencari fakta...
2. mencari kebenaran.

kedua hal tersebut menjurus kepada niat seseorang dalam menimba pengetahuan yang bakal digunakan sebagai hujjah untuk tujuan menuntut sesuatu atau menyumbang sesuatu. di situ ada dua perkara berbeza.

apai akan sambung lagi berikut nya ya.
    
Wed 18-Apr-2012 03:38
Posted by:Apai

No comments: