INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20130620

M10 KIAS DAN SANTAPAN AKAL

KIAS DAN SANTAPAN AKAL

Dalam filem lakunan p ramli, dalam filem yang bertajuk; ahmad albab… semasa syawal berjumpa dengan harta karun dalam gua, semasa mengejar kambing  gembalaannya…

Syawal berkata,”harta karun, harta karun”
Maka muncul jin lalu menghilangkan harta karun lalu berkata, “ itu harta bukan engkau yang punya, tapi ahmad albab,,,ahmad alba yang punya”

Selepas dia membawa anaknya yang bernama ahmad albab berjumpa jin dalam gua tu, syawal telah dilantik menjadi pemagang amanah kepada ahmad albab [anaknya].
Dari pada seorang yang miskin ,syawal menjadi hartawan serta jutawan,,, bukan disebabkan dia itu bapa atau pemegang amanah kepada ahmad albab[anaknya] tetapi disebabkan syawal itu mengiklaskan hati dan meninggalkan@melucutkan dirinya dari sifat rasa tamak,megah, kedekut dan tidak menzalimi  orang lain dan dirinya sendiri.
Dialog yang lain[kalau tak silap];” ini harta bukan ana yang punya, ini rezeki dari allah,,, kita kena makan sama-sama,, apa sebab mahu simpan-simpan.
Yang lain-lain,,, tuan dan puan kena tengok semulalah  cerita ahmad albab tu.

No comments: