INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20130622

M12 Hakikat syukur

Hakikat syukur

Ketahuilah, bahwasanya syukur itu teradun dari ilmu, keadaan dan amalan. Ilmu itu ialah mengenal jasa allah ta’ala atas nikmatnya.

Bagaiman bersyukur kepada allah

Ketahuilah, banwasanya seseorang hamba itu tidak akan dikira besyukur kepada tuhan, melainkan jika ia memakai nikmat-nikmat allah itu bukan untuk kepentingan diri sendiri.

Rujuk ayat berikut;
Abas; 25-32
Ash-shafat;6
Al-jasyiah;13

Sebab yang menghalang manusia dari bersyukur

Ketahuilah, bahwa yang menghalang menusia dari mensyukuri nikmat allah ta’ala itu, ialah kerana kejahilan dan kelalaian untuk mengenal nikmat-nikmat allah ta’ala yang melimpah-limpah itu.

Hubungan antara sabar dan syukur

“dan jika allah murahkan rezeki kepada hamba-hambanya, niscaya mereka akan membuat kedurjanaan diatas muka bumi.” [asy-syura;27]

Ayat lain[rujuk]
Al-alaq;6
az-zumar;10

sabda rasulullah[maksud],,, dalam doanya.

“ya allah! Ya allah! Janganlah timpakan bencana kepada kami atas urusan agama kami.”

“ mohon kepada allah keselamatan, tidak ada suatu kunia yang diberikan oleh allah kepada manusia lebih utama dari keselamatan, kecuali keyakinan saja.”

“keselamatan yang engkau kuniakan itu adalah lebih aku utamakan.”

Salam….. waallahualam… inshaallah…

No comments: