INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20140207

D14: tiga kumpulan kemasukan ke nusantara


Ada tiga tahap kedatangan  waris ahli bait kenusatara ini

1. Kumpulan yang berdakwah dan menyelamatkan diri 
dan berhijrah kesebelah Negara china dan yunnan dan dari sana mereka berundur  ke kawasan Indochina (champa atau kepayat Negara). Dari situ mereka, ahli waris ini bertebaran ke kawasan dimerata tempat.

2. Kumpulan yang berdakwah dan menyelamatkan diri 
dan berhijrah kesebelah Negara india dan dari sana mereka berdagang dan berdakwah di champa dan kawasan kepulauan nusatara.

3. Kumpulan yang didatangankan khas dari  tanah arab, 
apabila raja dipasai telah memohon daripada khalifah Islam pada masa itu (-----) supaya dihantar ulamak kesebelah nusatara dan permohonan dari kerajaan acheh bagi tujuan membendung dan memperbetulkan  aliran wahdatu ujud (martabat tujuh) yang diguna pakai oleh orang dinusatara kerana ramai yang telah menyimpang dari ajaran sebenar. Ini adalah permulaan nya kedatangan dan berkembangnya aliran ahli sunnah waljamaah di nusatara.

No comments: