INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20140418

D27: Cerita kerajaan Negara antah (asal@perak@anak bukit kedah)


Selepas kerajaan antah bubar diserang oleh orang , ianya telah diganti oleh kerabat lain dan orang lain, maka terdirilah rembau dan jelebu dan johol  bagi waris asalnya (-----)waris lain telah melarikan diri dan mendirikan kerajaan antah kedua dikawasan (sekarang ini dalam negeri perak) dan sebahagian dari mereka meninggalkan perak dan naik bertapak diatas  gunung kerian ,kedah.(ada satu  peperangan disana dengan nama perang golek batu).selepas perang itu kerabat itu telah mendirikan istana di(bermukim)anak bukit(yang disebut istana anak bukit) dan mereka telah disemenda oleh keturunan orang (kerabat) siam.

Selepas dikianati oleh pembesar yang dipecat dengan dibantu oleh orang, orang antah telah berpecah dua, keluarga raja antah dan pembesarnya seramai empat puluh empat orang(44 orang) meninggalkan negeri antah (yang sampai keperak hanya 40 orang sahaja dan 4orang lagi mati dipetengahan jalan, salah seorang yang mati adalah bendaharanya), maka tinggallah tiga puak (3 puak@ 3 selonggok) dibelakang dan mereka ini mendirikan rembau, jelebu dan johol dengan bantuan orang tempatan (serangan orang  dan pembelot ) keatas 

Negara antah  ini lah yang membawa kepada kemasukan (-----)di rembau,

Puak rembau, mereka bermukim dimasjid kuning…warisnya (-----)
Puak jelebu, mereka bermukim dititi serong…warisnya uteh lengok
Puak johol, mereka bermukim dibatu kikir… warisnya seman buyung

Puak yang  pergi masih kekal menggunakan adat temenggong, diperak atau dikedah, tetapi puak yang tinggal tidak diketahui , mereka menggunakan adat yang mana satu.

Puak yang bermukim diperak……..(-----)
Puak yang bermukim dikedah…….anak bukit

No comments: