INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20140407

Festival Perkahwinan 2014 Kuantan Pahang

Berikut adalah gambar yang dirakamkan semasa Festival Kerja Kawin 2014 di Kuantan Pahang yang berlangsung di 3 dan 4 April 2014.


 Saya mahu kawin adalah satu perkataan yang semua orang suka. Semua orang mengimpikan dapat berkahwin dengan insan yang dikasihi dan disayangi dan ingin sehidup semati dengannya.
 http://www.rancangkahwin.com/

Ada cara yang lebih baik untuk memberikan wang hantaran kahwin tanpa memerlukan jumlah yang besar, selain daripada memberikan wang tunai. Ada cara lain yang boleh dijadikan ganti, dan semestinya cara-cara ini tampak mewah walau hanya melibatkan kos yang sedikit.:
1. Wang pendahuluan rumah
2. Wang pendahuluan kereta
3. Polisi takaful
4. Emas
http://tipspersiapanmajlisperkahwinan.blogspot.com/

Bakal mempelai lelaki dan perempuan perlu bincang terlebih dahulu tentang beberapa perkara seperti:• Adat perkahwinan yang akan dilalui • perbelanjaan • konsep majlis perkahwinan • Memilih baju pengantin • Memilih jurusolek/juruandam  • Mencari rumah • Kenalpasti Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam (swasta) yang berdekatan dengan kawasan anda, untuk mendaftar kursus pra perkahwinan.
http://kunurhanis1991.blogspot.com/

 Ada beberapa saranan yang boleh diberi perhatian agar majlis berlangsung dengan jayanya, antaranya.  Amalan syura atau mesyuarat bukan saja diamalkan dalam urusan kemasyarakatan semata-mata. Sebaliknya amalan ini amat baik jika dipraktikkan dalam kehidupan berkeluarga. Ia boleh dilakukan dalam proses merancang sebuah perkahwinan bermula daripada pasangan menyatakan keinginan berkahwin kepada ibu bapa, adat merisik, meminang sehinggalah penentuan majlis akad dan kenduri kahwin.
http://sediakawin.blogspot.com/

Saya nak kongsi sedikit macam mana rangka perjalanan majlis saya, baik dari segi belanja, mahu pun masa. Belanja yang sedikit bawah RM10,000 dan masa persediaan yang singkat  dan ini hanya untuk majlis nikah dan majlis resepsi pihak perempuan.
http://kaminakmenikah.blogspot.com/

12 bulan sebelum, 11 bulan sebelum, 10 bulan sebelum, 9 bulan sebelum, 8 bulan sebelum, 7 bulan sebelum, 6 bulan sebelum, 5 bulan sebelum, 4 bulan sebelum, 3 bulan sebelum, 2 bulan sebelum dan sebulan sebelum.
 http://suriamj.blogspot.com/

Sebenarnya persediaan untuk majlis perkahwinan perlulah bemula dari awal lagi. Menyediakan satu majlis perkahwinan yang meriah bukanlah sesuatu yang mudah kerana ia melibatkan kos dan komitmen yang tinggi bukan sahaja dari pengantin, malah dari keluarga, teman-teman, jiran-jiran dan orang-orang penting lain yang terlibat seperti catering, DJ, Hotel, Butik Pengantin, Photographer, Videographer, Penaja-penaja dan sebagainya. Bagi yang berduit, khidmat wedding planner akan banyak membantu mereka dalam persediaan perkahwinan.
http://maliquerahim.blogspot.com/

Memandangkan agak banyak kad jemputan kahwin yang mula diterima, rasanya baik saya tonjolkan topik berkaitan perkahwinan pula. Kali ini saya akan sentuh mengenai persiapan awal bagi menjayakan sesuatu majlis perkahwinan. Kepada anda yang bakal disatukan tu, 9 perkara di bawah nanti mungkin dapat membantu
http://jom-jimat.blogspot.com/

Di bawah ni ada senarai semak yang anda boleh guna pakai sebagai panduan untuk anda semak keperluan majlis perkahwinan itu nanti. Rancang elok-elok supaya majlis berjalan lancar, anda pun senang hati.
http://sarungcincin.blogspot.com/

Lokasi terletak di tangga paling atas dalam persediaan terawal menjelang hari kawin. Terdapat majlis yang bergantung hanya pada tarikh yang kosong yang membolehkan mereka menggunakan dewan dan sebagainya. Jadi sebelum tarikh, adalah utama untuk menentukan terlebih dahulu lokasi majlis. Diharap bakal pengantin tidak mengambil ringan mengenai lokasi majlisi. Di sini ingin kongsikan dengan pembaca antara lokasi yang popular untuk majlis perkahwinan dan juga panduan yang perlu anda ambil berat dan peka mengenainya.
http://www.ikahwin.my/

Perbelanjaan yang berlebihan akan mengakibatkan penyesalan di kemudian hari.  Gunakan senarai "checklist"  bagi memastikan anda dapat mengawal belanja perkahwinan anda dengan bijak. Yang penting majlis perkahwinan anda diberkati Allah SWT dan kekal sepanjang hayat sehingga keanak cucu. Selamat pengantin baru.  
http://www.resepirahsiaku.com/

Masyarakat kita banyak melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan syariat Islam.Contoh paling mudah,bersanding.Tetapi saya tidak mampu untuk memberitahu secara terang-terangan.
http://jomkahwin.wordpress.com/
 
Jangan main jemput. Penting anda senaraikan siapa yang ingin anda jemput ke majlis perkahwinan anda supaya tidak ada yang tertinggal nanti walau seorang pun. Bukannya apa, supaya tidak ada orang yang rasa kecik hati dengan anda pula nanti terutamanya saudara-mara. Jadi tipsnya di sini ialah buat senarai tetamu mengikut keutamaan seperti berikut:  
http://blog.amirez.com/

Sebut memang mudah namun ”berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul”. Dari permulaan proses perkahwinan... bertunang, bernikah hinggalah selepas nikah semuanya akan berkait dengan WANG.
http://www.kahwindankaya.com/

Kita selalu terdengar orang kita mengeluh bila nak kahwin Masalah yang selalunya didengar “Belum cukup duit” Sememangnya perbelanjaan kahwin di zaman yang serba canggih ni semuanya dah makin tinggi. Paling tidak pun keseluruhan belanja RM7K – 8K untuk sebelah pihak Itu pun kalau buat secara kecil-kecilan. Kebiasaanya untuk dua-dua pihak belanja boleh 'terantuk' sampai RM20,000 – RM40,000. 
http://istanapengantin.wordpress.com/

Jika anda dan pasangan anda bekerja, anda bolehlah merancang untuk menjimatkan wang perkahwinan anda melalui simpanan secara bersama iaitu sebanyak RM555 setiap bulan.  Setiap hujung bulan baki akaun terkumpul adalah sebanyak RM1110. Jika anda merancang untuk berkahwin dalam tempoh masa 2 tahun anda berdua sudahpun boleh mengumpul kira-kira RM26640.  Tak perlu pinjam di bank atau mana-mana institusi kewangan.
http://rumahtangga-kita.blogspot.com/
Turut diadakan pada Festival Kerja Kawin 2014 Kuantan Pahang adalah pertandingan solekan oleh juru solek. Seramai 31 peserta telah mengambil bahagian. Pemanangnya adalah jurusolek Nomi.

No comments: