INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20150826

Imam Perang Indera Mahkota Haji Abdul Halim @ Che Endut

Petikan koment tentang Imam Perang Indera Mahkota Haji Abdul Halim @ Che Endut yang diterbitkan bawah tajuk 'durbar in spore 1890' yang diterbitkan oleh bendaharazamineran.blogspot.com

Setinggi penghargaan kerana memuatkan gambar ini berserta pengenalan kepada pembesar negeri Pahang. Kami generasi kelima & keenam drpd keturunan Imam Perang Indera Mahkota Haji Abdul Halim @ Che Endut. Tidak pernah bermimpi untuk melihat wajahnya. Mohon izin untuk membuat salinan gambar ini.

SAYA BERMINAT DENGAN SEJARAH IMAM PERANG INDERA
MAHKOTA ENDUT ( HJ ABDUL HALIM ) DARI MANA ASAL BELIAU BENARKAH BELIAU MEMPUNYAI ADIK YANG PINTAR DALAM PERANG SAUDARA ANTARA WAN AHMAD DAN WAN MUTAHIR BERNAMA HASAN SEPERTI YANG DI CATIT DALAM SYAIR PAHANG. SETAHU SAYA ENCIK ENDUT BERASAL DARI RAUB BETULKAH BEGITU

SEKIAN TERIMA KASIH MOHON KERJASAMA DARI YM DATO'

terima kasih kerana sudi melihat blog ini, mengenai imam indera mahkota hj abd halim beliau dan keluarga menetap di kampung panchor pekan dia dikatakan berasal dari jambi sumatra dan benar ia memounyai adik yg bernama imam perang johan perkasa hassan dan saya masih menyelidik dan mencari keturunan beliau.tq

YM DATO' MAAF KALAU SAYA SILAP SETAHU SAYA IMAM PERANG ENCIK ENDUT MEMPUNYAI DUA LAGI ADIK IA ITU ENCIK HASSAN DAN ENCIK SALLEH DAN SETAHU SAYA BELIAU BERSAMA DENGAN ORANG RAUB BERJUANG MENYOKONG WAN AHMAD BERMULA DARI TEMBELING HINGGA KE PEKAN. UNTUK MAKLUMAN DATO'SAYA DAPAT CERITA INI DARI ENCIK MAJID IMAM MASJID KAMPUNG DURIAN SEBATANG RAUB.

ye imam perang johan perkasa hassan dan mengenai salleh saya tak berapa pasti tapi ada kemungkinan,jika ada maklumat lain sila nyatakan diblog ini.terima kasih

mohon kepastian apakah benar yg berdiri di samping kanan Tengku Mahmud dlm foto tersebut ialah Im.Perang Indera Mahkota Gendut (bukan Endut) @ Hj Abdul Halim bin Jaafar? Bukankah itu sebenarnya Tok Gajah? Sila lihat foto penuh Durbar ke-2 di KLumpur 1903 kerana gambar Im. Perang Indera Mahkota ada di sana, duduk di atas kerusi paling kiri sekali. Juga gambar beliau di samping Sultan Ahmad 1 waktu Durbar 1 1897 di KKangsar.Mohon maaf kalau saya tersilap.

maaf sedikit lagi...foto tersebut sempena lawatan Duke of Connaught Princa Arthur ke Singapura pada Mac 1890, bukan Durbar. Empat Sultan/Raja Melayu bersekutu dijemput ke sana bagi menyambut putera kepada Ratu Victoria tersebut iaitu Sultan Abdul Samad Selangor, Tuanku Muhammad Neg.9, Tengku Mahmud Pahang dan Sultan Idris Perak dan gambar diambil pada awal April 1890. Mungkin YM Dato' tahu, maaf sekali lagi..

Interesting to know about your research on Imam Perang Indera Mahkota. Just like to know how Imam Perang Indera Mahkota there are? Satu or Dua. Dalam Hikayat Pahang, ada tercatit bahawa Panglima Gendut telah di lantik menjadi Imam Perang Indera Mahkota yang telah meninggal. Jadi ada kah Imam Perang Indera Mahkota Abdul Halim ini yang telah meninggal itu or yang baru di lantik?

It's Interesting to see that you have done a research on Imam Perang Indera Mahkota. I just would like to know how many Imam Perang Indera Mahkota there are?.. Dalam Hikayat Pahang, ada disebut Sultan Ahmad telah melantik Panglima Gendut menggantikan Imam Perang Indera Mahkota yang telah meninggal. Jadi saya ingin tahu ada kah Encik Abdul Halim bin Jaafar Imam Perang Indera Mahkota yang telah meninggal atau yang baru di lantik?

imam perang mahkota is the same person as imam perang haji halim jaafar,he changed his name after his pilgrimage to mecca.there was only one imam perang indera mahkota and his brother was panglima perang johan perkasa hassan a descendant of dato khalil akasah.before imam perang indera mahkota haji halim the imam perang was komeng

Thank you for your answer. But I am not sure if Imam Perang Indera Mahkota and Panglima Gendut was the same person since I was informed that Panglima Gendut name was Abu Bakar. He passed away in Mekah, whereas Hj Abdul Halim passed away in Pahang and was buried in Kampung Marhum.

Panglima Gendut children includes a son by the name of Md.Abas but his name was not mentioned in the list of Imam Perang Indera Mahkota children. Wonder how true are these facts.

i was told by her great grand daughter dato shamsiah binti dato setia perkasa abd hamid bin orang kaya indera syahbandar osman bin orang kaya indera mahkota haji halim bin jaafar that che endut not gendut was the same person as haji halim,dont mistaken it with a pahlawan gendut and panglima perang tuan gendut(arab origin).the title of orang kaya indera mahkota thru govt papers which i have obtained from the national archives it is clearly stated that the title org kaya indera mahkota was a title used by haji halim,it is a newly created title and the same status and level with the orang besar berempat.same goes with the title of tok gajah@orang kaya maharaja setia indera gajah both newly created title by marhum sultan ahmad muazzam shah.

Thank you for the information and clarification. Appreciate it very much.

2 thumbs-up for your endless efforts. Many thanks in advance if you could share with us about Che Gaduh's involvement in Durbar.

No comments: