INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20160704

Mangku Baudin dari Kuala Pilah Negeri Sembilan

Assalamualaikum tuan admin
saya Nasuhaa dari Melaka
nak tau
adakah bapa moyang saya
dari Kuala Pilah Negeri Sembilan
bernama Mangku Baudin
ada kena mengena dengan
sejarah keluarga dari sumatera ini

on Versi Susunan Waris Pahang
by Nasuhaa Nasution
on 7/2/16

1 comment:

Anonymous said...

salam, tuan,

maklumat yang tuan berikan berkenaan moyang tuan mangku baudin itu ringkas sangat.
kuala pilah ni menggunakan adat pepatih,jadinya ramai yang memegang jawatan mangku.dan mangku tu bermaksud kepada orang yang memangku jawatan undang semasa ketiadaan undang atau sebelum undang yang mati dilantik baru. mangku selalunya dipegang oleh tok sidang rumah gadang bagi kuala pilah atau tuan boleh berjumpa dengan pawang diraja kuala pilah.atau tuan perlu mengadap undang jelebu yang baru dilantik.

ya, tuan adalah pewaris kepada salah seorang dari 40 orang yang datang dari keluarga sumatra minangkabau,(pupu 40 pagarruyung minangkabau)

maka pergilah ziarah dan bertemu dengan mereka untuk mendapatkan susur tuan itu.inshaallah.