INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH

20170404

Saya nak kurus tapi bila nak mula

Setelah kita mempunyai alasan kenapa kita nak kurus kita perlu beralih kepada BILA nak mula.

Kita perlu memilih satu tarikh bila kita nak mula.
-Pilihlah satu tarikh yang sesuai asalkan jangan tahun depan atau sebulan lagi. Pilih satu tarikh yang tidak bertangguh-tangguh. Kita bukan nak sekat nafsu makan kita TETAPI kita nak kawal.

Kita juga perlu memilih satu tempoh untuk kita harung.
-Jangan buat satu tempoh yang terlalu lama atau terlalu panjang. Mungkin 21 hari atau 40 hari atau 60 hari atau 100 hari. Kita bukan nak ekat nafsu makan kita TETAPI kita kawal.

Kita juga perlu pilih satu kadar atau ukuran untuk kita capai.
-Jangan buat ukuran berdasarkan pandangan cermin atau pandangan kawan atau pandangan keluarga. Kita perlu memilih alat yang sesuai digunakan. Mungkin timbang berat atau timbang jisim atau lebih murah tali tep tukang jahit.


No comments: