20170509

KETUANAN MERPATI JEPANG DI SERAWAK

Setelah kejatuhan kerajaan Srivijaya pada kurun-13 kesan daripada pergolakan politik dan ancaman Raja Chola dari India, Sarawak dikuasai oleh kerajaan Majapahit. Namun wilayah ini telah diberi kuasa Autonomy daripada Kerajaan Majapahit,

Seorang Putera Raja Majapahit bernama Raden Menteri Dipati (dipati)  atau Datu Raden Merpati yang juga mewarisi darah keturunan diraja SriVijaya dari sebelah bondanya telah berhijrah ke Sarawak pada kurun ke-11 Baginda telah berkahwin dengan Datu Permaisuri anak perempuan Raja Jarom Jawa di Johor sebelum sampai keTanjung Pura.

Gelaran Datu ialah gelaran yang telah digunakan dalam Institusi DiRaja Srivijaya iaitu :

Datu Parvanda / Senopati untuk keluarga diraja dan Datu Bhupati untuk Orang Kaya-Kaya yang dilantik oleh raja.

Hasil perkahwinan Datu Raden Merpati dengan Datu Permaisuri  maka mereka telah dikurniakan 2 orang cahaya mata yang bernama Merpati Jepang dan Dayang Putri Bulan.

Merpati Jepang pula telah berkahwin dengan Dayang Mardziah puteri pembesar Santubong Abang Adi dan kemudiannya dilantik sebagai Datu di Santubong dan tinggal di Munggu Datu Merpati kini dikenali sebagai  " Munggu Bungalow " - Rumah Rehat Rajah Brooke di sebuah anak bukit berdekatan dengan Batu Boyak, Pantai Santubong.


Manakala Dayang Putri Bulan pula telah berkahwin dengan Putera Sang Aji kala anakanda Sri Maharaja Sang Nila Utama  ( Raja Singapura dari 1324 hingga 1372 ) yang berketurunan Sri Vijaya daripada  Palembang, Sumatera. kemudianya Sang Aji kala ditabal sebagai Raja Brunei yang pertama.

Datu Raden Merpati juga mempunyai isteri ke-2 yang bernama Datu Suham berbangsa bidayuh dan hasil perkahwinannya itu maka lahirlah putera bernama Datu Nyikot.

Daripada keturunan Datu Merpati Jepang ini, maka wujudnya golongan bangsawan  ( Aristokrat )  Sarawak yang  bergelar  Abang (Per-Abang-an) gelaran yang setaraf dengan Tengku atau Putera Raja. Golongan Bangsawan Melayu PerAbangan Sarawak telah memegang jawatan terpenting seperti Datu Patinggi dan Datu Temenggong keturunan ini mewarisi darah keturunan diraja majapahit & keturunan diraja srivijaya, pada zaman Sebelum pemerintahan Brooke di Sarawak.

Dan semasa era pemerintahan Dinasti Brooke jawatan baru seperti Datu Bandar, Datu Shahbandar, Datu Amar, Datu Bentara, Datu Hakim, Datu Imam, Datu Menteri dan Datu Pahlawan telah diwujudkan bagi mentadbir Kerajaan Sarawak.

Namun begitu setelah pemecatan Datu Patinggi Haji Abdul Ghapor ( menantu kepada Datu Patinggi Ali) oleh Rajah James Brooke maka tidak ada sesiapa yang telah menjawat jawatan tertinggi itu selama tempoh 100 tahun.

Jawatan tertinggi itu kosong sehinggalah perlantikan Datu Shabandar Abang Abdillah bin Datu Bandar Muhd Kassim sebagai Datu Patinggi oleh Rajah ke-3 Sarawak Rajah Vyner Brooke iaitu 100 tahun kemudian.

Dalam tempoh 100 tahun jawatan Datu Bandar & Datu Shahbandar adalah Jawatan tertinggi dalam struktur organisasi Kerajaan Sarawak hal ini kerana tiada sesiapa yang layak untuk menjawat jawatan sebagai Datu Patinggi selepas pemecatan  Datu Patinggi Hj Abdul Ghapor oleh Raja Pertama Sarawak Sir james Brooke kerana dituduh bersubahat dengan Sharif Masahor  Gabenor Brunei di wilayah Rajang yang menentang pemerintahan James Brooke. Syarif Masahor ialah abang ipar kepada adik Datu Patinggi Hj Abdul Gaphor dan sebab itulah Rajah James Brooke amat tidak senang hati dengan Datu Patinggi lalu memcatnya dan seterusnya Datu Patinggi telah dibuang negeri ke Melaka kerana mengatur gerakan pemberontakan bagi menentang Brooke.

Walau pun Empayar Majapahit telah jatuh tetapi Sarawak masih lagi diperintah oleh Datu Patinggi Ali yang merupakan waris keturunan Datu Merpati Jepang Pemerintah Asal Sarawak berketurunan Majapahit. Namun begitu, kekayaan sumber Emas & Antimony yang menjadi perdagangan utama dengan Singapura yang diperintah oleh British ketika itu. menyebabkan Sultan Brunei talah bertindak menghantar Pangeran Indera Mahkota ( SULTAN TENGAH ) sebagai wakil Baginda ke Sarawak untuk menguasai wilayah itu.

inilah menjadi punca utama pemberontakan dikalangan penduduk terhadap Sultan Tengah yang zalim. Datu Patinggi Ali dan suku kaum bidayuh telah bersatu menentang Sultan Tengah.

Pada 29 Ogos 1840 Sekali lagi james Brooke datang ke Sarawak untuk melawat Pengiran Muda Hashim seterusnya Pengeran Muda hashim sekali lagi meminta bantuan James Brooke untuk membantu menenangkan keadaan Sarawak yang kacau bilau oleh Perjuangan Datu Patinggi Ali waris Keturunan Datu Merpati Jepang pemerintah asal Sarawak & bersama dengan Pejuang-Pejuang Dayak menentang penjajah Brunei ke atas Wilayah Sarwak oleh Sultan Tengah yang dilantik oleh Empayar Brunei terbukti hebat. James Brooke akhirnya bersetuju membantu Pangeran Muda Hashim itu.

20 December 1840 James Brooke berjaya menenangkan pejuang-pejuang itu dengan berjanji akan memberi perlindungan daripada ancaman Brunei.

pada 24 September 1841, James Brooke juga telah meminta supaya Sultan Tengah dihalau dari Sarawak yang kemudiannya Baginda telah dibunuh oleh hambanya sendiri di Batu Boyak di Santubong.

James Brooke juga telah melantik semula Pembesar-pembesar tempatan yang terdiri daripada waris-waris Keturunan Datu Merpati Jepang yang telah disingkirkan semasa penaklukan Sultan Tengah dengan melantik Datu Patinggi Ali sebagai Pemimpin Tertinggi Sarawak.

25 hb Oktober 1855 dalam satu mesyuarat dengan Pembesar-Pembesar tempatan yang terdiri daripada waris-waris keturunan Datu Merpati Jepang & Ketua-Ketua Suku kaum Dayak yang turut dihadiri oleh Konsul General British di Wilayah Borneo Mr. Spencer St. John maka dengan mesyuarat itu telah bersetuju supaya James Brooke menggunakan gelaran Rajah Sarawak

James Brooke juga telah dilantik sebagai Konsul General  British di wilayah Borneo oleh Kerajaan British yang berpangkalan di Pulau Labuan bagi menjaga kepentingan British di Wilayah Borneo.

Sarawak diberi pengiktirafan sebagai Negeri Yang Merdeka oleh Amerika Syarikat dibawah pemerintahan Keluarga Brooke secara bebas pada 24.10.1850 dan diikuti oleh British yang memberi pengiktirafan sama kepada james Brooke sebagai Pemerintah yang merdeka pada 19.01.1864.

Maka Keluarga Brooke diberi taraf yang serupa seperti taraf Raja-Raja India dalam Empayar British.

James Brooke memerintah dengan bantuan pemimpin tempatan yang terdiri daripada waris-waris keturunan pemerintah asal Sarawak iaitu dari Keturunan Datu Merpati Jepang dan merekruit pahlawan Dayak sebagai askarnya.

Rajah Vyner Brooke hanya mempunyai 3 puteri  tetapi tidak mempunyai waris lelaki. Vyner Brooke tidak berbincang dengan waris Brooke yang lain dam membuat keputusan menyerahkan Sarawak kepda Kerajaan British.

satu Perutusan oleh Datu Patinggi Abang Abdillah kepada Tuan Muda Betram Brooke agar meminta waris-waris Brooke untuk kekal memerintah Sarawak seperti sedia kala.

Penyerahan Sarawak kepada British ini telah mengakibatkan penentangan Rakyat yang menolak Penyerahan Sarawak kepada British dengan tercetusnya peristiwa " Anti-Cession " di mana rakyat menuntut supaya Raja Vyner Brooke menyerahkan semula Kuasa Pemerintahan kepada Datu Patinggi Abang Abdillah waris Datu Merpati Jepang yang paling utama ketika itu.

sepatutnya Brooke perlu mendapat persetujuan daripada Sultan Brunei sebelum menyerahkan Sarawak kepada mana-mana pihak.

Akhirnya Sarawak telah pun diistiharkan sebagai KOLONI MAHKOTA BRITISH pada 1 Julai 1946 ianya dipanggil sebagai " Cession Day ".

SUMBER:
http://zamrizainuddin.webs.com/familyhistory.htm

No comments: