INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20170327

Tok Yek membuka Kampung Ulu Sembah, Bentong.

as salam tuan..
sy ingin bertanya
kepada pihak tuan
tentang sejarah kampung ulu sembah..

kampung ulu sembah ini
terletak di kawasan bentong..
semasa bah tahun 1926
penduduk kampung ini telah berpindah
ke janda baik,
kampung lebu,
sedikit ke kerdau
dan lain lain tempat.

mengikut sejarah
yang membuka kampung ulu sembah ini
bernama tok yek..
siapa kah tok yek,
berasal dari mana
dan siapakah keturunan
sebelum dan selepas beliau ..
 yerima kasih

on Versi Susunan Waris Pahang
on 3/23/17
by Aku Aki

3 comments:

Anonymous said...

salam,tuan.

tok yek dan [gelarannya]tok janggut semantan,adalah orang yang sama,cucu cicitnya ramai di lanchang dan temerloh dan bera,salah seorang warisnya, dato shakar,adun lanchang.

siapa dianya tok yek itu yang sebenarnya,maaf,kami tidak akan membuka rahsia ini, siapa dia,buat masa terdekat ini. maaf sekali lagi.

mungkin ada kalangan cucu cicitnya yang mengetahui,tanyalah kepada mereka.

Aku Aki said...

as salam ..saya adalah keturunan tok yek ,,dari tok yek kpd saya 5 keturunan,,saya hanya mengetahui 8 keturunan sahaja ..saya juga ada mencari keturunan tok yek bertujuan hanya untuk mengenal dan mengetahui asal usul keturunan ini,,kepada sesiapa yang mahu berkongsi maklumat ini bolehlah email kepada saya ..saya yaakob tinggal di bentong..email...akuaki74@gmail.com

Luis Shauqy said...

As salam..saya mahu bertanya perihal tok yek..saya berketurunan tok yek..adakah tok yek..tok janggut semantan..tok peramu..tok gajah ..tok janggut adalah orang yang sama..bolehkan tuan menolong saya untuk mengetahui salasilah keturunan tok yet..jasa tuan amat saya hargai..kalau tuan tak boleh menjelaskn rahsia ini di sini..tuan boleh jelaskn di email saya....akuaki74@gmail.com..terima kasih tuan