-DUA KALIMAH SAHADAH-Dimanakah sandarannya? Apakah jawapannya? Bagaimanakah huraiannya?
MESTI BUAT SEMAKAN DAN PENGESAHAN SEBELUM MENGGUNAKAN MAKLUMAT DISINI.

20210330

Pendekatan 11: bila tiada tidak dicari

Tanamlah dirimu dalam tanah kerendahan

Sebab tiap sesuatu yang tumbuh

tetapi tidak ditanam

maka tidak sempurnalah hasilnya.


Tiada sesuatu yang lebih bahaya bagi sesorang yang beramal dengan menginginkan kedudukan dan terkenal di tengah-tengah masyarakat pergaulan. Dan ini termasuk keinginan hawa nafsu.


Sesungguhnya sedikit riyaa' itu sudah termasuk syirik. Sesiapa memusuhi seorang waliyullah bererti berperang dengan Allah.

Dan Allah kasih kepada hambanya:

yang suci hati

yang samar

yang bersih

yang terurai rambutnya

yang kempes perutnya - kecuali dari hasil yang halal

yang bila akan masuk berjumpa raja - tidak diizinkan

yang bila meminang wanita bangsawan - tidak diterima

yang bila tiada - tidak dicari

yang bila hadir - tidak dihiraukan

yang bila sakit - tidak dijengok

yang bila mati - tidak diziarah jenazahnya

7 comments:

Anonymous said...

salam;


makanya; celaka dan tidak matang;[maksudnya sama]

celaka; bahasa kasarnya.

tidak matang; bahasa sopannya.

sebaliknya,jangan dipergunakan dengan salah akan sebutan yang keduanya itu kepada ayat yang salah.ia akan menjadi maksudnya tersalah faham dan tersalah tahu,apa perkara sebenar.

makanya;jangan berjatuh akan hukum yang berat,jika tak tahu dan tak faham maksud sebenar sesuatu perkataan atau sebutan atau cerita atau sejarah,atau apa-apa aje lah.ia akan menjadi fitnah lah namanya.


inshaallah.

Anonymous said...

salam;


makanya;dalam al quraan;sebutan celaka digunakan sebagai kiasnya,pada pohon yang celaka,[membawa maksud pohon yang tidak matang]dikiaskan kepada pohon kuldi]

makanya; kalu tuanpuan bermaksud celaka kepada apa yang orang melayu maksudkan[memaki hamun;sumpah seranah];maka maksudnya salah.

makanya; pohon kuldi itu berada dalam taman surga,masa kejadian itu;dan hanya disebut sebagai'jangan menghampiri kepada pohon yang satu itu';dan tidak disebut sebagai,'dimaramkan'.

makanya;[dan termasuklah]jangan disalah maksud atau disalah gunakan sebutan;'kita kena bersangka baik'.;yang baik tetap baik,dan yang was-was,subahat dan jahat;perlu disemak dulu.menjadi salah perkara jahat atau yang bersubahat dijadikan bersangka baik padanya tanpa .....[menbuta tuli lah namanya tu].

inshaallah.

Anonymous said...

salam;


makanya;ramadhan akan sampai lagi dua minggu;[puasa lah kita];ada orang membayangkan raya[lantak merekalah].

makanya; yang nak di perkatakan adalah,kepada mereka yang mencari lailatulqada atau malam lailatulqada;kenapa cari apabila datang dalam ramadhan sahaja,sedangkan ianya boleh dicari dan didapatkan setiap hari sepanjang tahun,siang atau malam.

surah ayat lailatulqada itu menerangkan dengan jelas,dan sejarah kisahnya pun ada dengan jelas.baca dan fahamkan dengan teliti dan jelas.agar tidak menjadi pembajiran masa dan usia.
jangan sampai;[yang dikejar tak dapat dikendung keciciran].

inshaallah.

Anonymous said...

salam;


fikir sendirilah.[dalam bab apa].


adam; tidak diperanakkan dan tidak beranak.

hawa; tidak diperanakkan dan beranak.

isa al masih; diberanakkan dan tidak beranak.


inshaallah.

Aksara Misteri said...

Salam,

Bab beranak tak beranak. Ikhlas dan Ahad maksud keduanya tak sama.

InsyaAllah.

Anonymous said...

salam;


pergilah mengadap pemegang amanah,baru tahu ceritanya.


inshaallah.

Aksara Misteri said...

Salam,

Adat, adab, tertib, tertil "saling" melengkapi, tolong menolong, pesan berpesan, laksana, kerja sama-sama, bantu membantu, timbang sertara samajuga. Sudah tahu dan faham, pasti tahu dan faham jua.

Satu tugasnya kena memberi, satu tanggungjawab nya kena menerima. Yang kena beri kalau dah tahu dan ketemu yang kena terima tu, wajib lah pergi bertemu dan jumpa si penerima.

Pasti dah tahu si penerima tu bukan tak usaha nak bertemu,tapi keadaan tengah nazak tak mampu nak pergi berjumpa si pemberi (penjaga amanah). Ke masuk fasa ralit dah main teka sembunyi? Habis masa kira tanggung dan jawab sape yang ego tak nak selesaikan amanah?

Ikut adab tu mendahulukan lelaki atau yang lebih tua. Kalau tak dianggap biadab. Ikut adat pula, nabi pilih susu (fitrah), nabi pun pesan, ibu, ibu, ibu baru lah bapa. Kalau tak mati istiadat.

Cukuplah Allah SWT sahaja yang jadi saksi atas kebenaran ini. Setiap diri telah diberi amanah (tanggung dan jawab) masing-masing, dengan ketetapan qada' dan qadar, daya upaya, masa, keadaan, keperluan, kehendak, susah senang yang tertentu.

Jika sudah HAQ pada seseorang tu, tetap yang orang tu jualah yang berHAQ, walau wakil itu tak sempat nak menyampaikan. Urusan mutlak kembali kepada Allah SWT jua, dan tiada mustahil bagi Allah jua yang menyempurnakan HAQ pada hamba yang dikasihaniNya tadi.

Bila dah terang dan masih lagi bersuluh, efek nya silau bakal mengaburi mata, jadi tak bagus juga jadinya. Tugas yang maha mulia jangan sampai murka. Percaya ke ragu-ragu ke konfius ke jantan dengan betina, sunatullah itu sesekali tak akan berubah ketentuan yang telah ditetapkan dalam maksud dan maktubnya.

Jemput dan sila lah datang bertandang, merisik ke mari ke rumah no 2 taman alamanda 1, jalan sultan omar bandaraya warisan pesisir air, darul iman. jika ada berhajat, berkehendak, berkeperluan, berkaitan. Tiada paksaan.

InsyaAllah.