-DUA KALIMAH SAHADAH-Dimanakah sandarannya? Apakah jawapannya? Bagaimanakah huraiannya?
MESTI BUAT SEMAKAN DAN PENGESAHAN SEBELUM MENGGUNAKAN MAKLUMAT DISINI.

20210910

Pendekatan 38: Mengeluarkan kekayaan sekedarnya

Orang yang telah sampai 

kepada Allah, 

karena mereka 

telah terlepas dari kurungan 

melihat kepada sesuatu selain Allah, 

ke alam tauhid 

maka luaslah pandangan mereka, 

maka mereka berbuat 

di alam mereka lebih leluasa, 


sebaliknya 


orang yang masih merangkak-rangkak 

di dalam ilmu dan faham 

yang terbatas, 

mereka inipun 

mengeluarkan sekedarnya.

10 comments:

Anonymous said...

salam;


makanya; kalu nak minta tolong atau nak menolong;buat le sebelum nyawa sampai di kerongkong.

bila nyawa dah sampai ke kerongkong;hanya air mata je yang jadi temannya;sesal pun tak berguna.

nak minta tangguhpun dah tak.......;

makanya; tuntut le ilmu,mana-mana yang belum diketahui dari dalam diri, dalam bab fekahnya,adatnya adabnya.

moga-moga,tak kena tipu oleh orang lain,dan tak le menipu diri sendiri.


inshaallah.

Anonymous said...

salam;


makanya;[kiasnya] orang tiga beradik yang muncul di bukit seguntang,yang ditemukan dengan wan malini ,wan empok[dua beranak] itu.dan membuat perjanjian dengan demang lebar daun itu,asalnya datang dari negara atas angin[tanah arab mekkah][atau juga disebut orang sebagai anak raja mekkah tiga beradik].[salah seorang dari kumpulan mereka le yang bergelar dengan panggilan jawi].

makanya; hanya dikiaskan;anak dewa turun dari langit[itu kias halus orang melayu zaman dulu le].

makanya; sebab itu le jangan memandai merubah prosa ayat atau sebutan dalam bahasa melayu.[pantunnya,gurindamnya,syairnya,seloka rakyatnya,mitosnya[bertukar kisah sejarah menjadi lentangpukang,sampai dah tak kena diri atau bangsa melayu sendiri.


inshaallah.

Anonymous said...

salam;


makluman je;


tan sri zaman khan; beliau itu adalah salah seorang ahli dibawah kumpulan perdana menteri kedua malaysia[tun abd razak bin husin]. yang membuat sumpah dengan pawang nong[pawang diraja pahang].[atau juga dikenali sebagai kumpulan orang sepuluh tanah melayu][pada era kemerdekaan malaysia].

kumpulan ini diketuai oleh tun abd razak bin husin. yang mengambik alih tugas dari kumpulan sepuluh sebelum mereka.

tugas mereka setiasa berukar tangan dari kumpulan kepada kumpulan dari zaman yang silam lagi. hanyalah keberadaan mereka dalam kalangan manusia biasa tidak di kedepankan seperti mana tugas perjawatan mereka dalam kerajaan malaysia. dan dalam kalangan mereka ada yang bertugas dibalik belakang tabir sahaja,tanpa gaji dan tanpa di kenali oleh masyrakat.

inshaallah.

Anonymous said...

salam;


karohmah atau keramat;apa sebenarnya maksud sebutan ini.???

kami tak faham masyarakat menganggap dengan apa maksud sebutan karohmah?.

makanya; sebutan itu,membawa maksud;rahmat atau sejahtera kepada manusia yang di muliakan pada sisi allah.

manusia yang pada diri mereka mendapat kerahmatan atau penghormatan dimuliakan disisi allah diatas muka bumi semasa hayat mereka dan selepas kematian mereka.

makanya; mereka atau manusia-manusia itu diberikan anugerah atau ilmu melebihi manusia lain dalam kalangan manusia. dan keistimewaan mereka itu,hanya kepada bidang-bidang yang mereka mahir,dan bukan pada keseluruhan ilmu atau bidang.

makanya; jangan le terlampau tabsud dengan kebolehan manusia lain,sedangkan rahmat[karohmah] pada diri sendiri tidak dilihat oleh diri sendiri.berasa yakin dengan manusia lain sebaliknya rasa tidak yakin dalam diri sendiri.

makanya;kita mambaca sejarah manusia karohmah,sepatutnya sebagai panduan atau cabaran atau contoh tauladan kepada diri sendiri;kenapa mereka boleh memperolehi[mencapai] karohmah yang istimewa,dan sedangkan diri sendiri tidak dapat mencapainya.

sebaliknya; melebihkan keistimewaan rahmat dunia dari rahmat[karohmah] akhirat;harta kekayaannya;pangkat jawatannya;gelaran kemuliaannya.

makanya; mereka itu berusaha mencapai karohmah akhirat anugerah allah,yang boleh digunakan diatas muka bumi;dan sebaliknya manusia lain berusaha mencapai karomah dunia sahaja semata,yang belum tentunya boleh menolong dan berguna di akhirat nanti; melainkan karohmah dunia yang mereka capai itu digunakan untuk mendapatkan karohmah akhirat. contoh seperti saidina othman bin affan khalifah ketiga itu.

dia seorang hartawan,seorang khalifah dan seluruh hartanya digunakan untuk menegakkan islam,dan hanya tinggal tujuh dinar sahaja dalam poketnya semasa kematiannya.

kata orang tua-tua; cari dan capai le karohmah diri sendiri,dan jangan le dok menempel pada karohmah orang sepanjang hayat.

makanya; terserah le dalam diri memasing manusia zaman ini,tepuk dada tanya selera.


inshaallah.

Anonymous said...

salam;

makluman je;


makanya;jangan le bercerita kisah atau benda pelik-pelik dengan@kepada orang awam@masyarakat awam;tak hadam mereka dengan ilmu cerita macam tu.

makanya; boleh menyebabkan fitnah berat pada mereka.


inshaallah.

Anonymous said...

Salam,

Inshaalah

Anonymous said...

salam;


makanya; selain daripada,kumpulan assabu khafi dan serigala serta lima ekor anjing yang bersama nabi ibrahim;juga ayahnya nabi ibrahim turut serta meninggalkan babylon,dan berpecah menjadi kumpulan kecil pergi kearah lain.

makanya; ayah nabi ibrahim, selepas berpisah dengan anaknya itu,telah membuka kawasan penempatan dan mendirikan kerajaan baru.

inshaallah.

Anonymous said...

salam;

nak khabor ke sikit;[...][yang pandai memandai tu].


makanya; tak ada anak perempuan nabi adam yang berkepala dua seperti yang mereka gebur-geburkan tu,jangan le buat cerita pedooh pada orang ramai,yang mereka sendiri pun tak tahu ujung pangkal ceritanya[akan melopong mulut orang ramai mendengar ceramah berbau fitnah tu];dan juga tak ada cucu nabi adam yang menjadi saiz raksaksa sampai kepalanya mencecah awan langit dan berumur sehingga kezaman nabi musa.

kisah itu adalah kiasan aje.dan kalu nak terjadi pun adalah berjuta tahun sebelum nabi adam di turunkan diatas muka bumi.[manusia tak ujud lgi atas muka bumi].[dalam kisah dewa-dewa]

makanya; dalam bab jin pun manusia zaman ini keliru,ini ke pulok kisah manusia berkepala dua dan manusia bertubuh raksaksa[apa ingat,itu cerita atromen ke] yang dibawa masuk sebagai bahan ceramah agama.

sejarah moyang sendiri pun ada yang tak habis susun. dan ada yang lansung tak kenal,ini tidak,sibuk dengan kisah yang boleh mendatangkan fitnah kepada umat manusia zaman ini.

inshaallah.

Anonymous said...

salam;


nak khabor ke sikit;[...];


makanya; yang mereka sebutkan nabi zulkifli itu,[adakah dia guatama buddha], bukan le.

makanya; jangan dok buat sangkaan-sangkaan yang mengelirukan orang ramai le,nampak sangat yang berceramah tu tak cerdik di mata orang ramai.

cerita buddha tu zamannya jauh kebelakang dari zaman nabi adam,yang di cedok semula, dan disalah gunakan ilmu nya,ceritanya berdasarkan sebahagian dari kisah hikayat ramayana je,jangan le lebih-lebih berangannya.dan ramayana tu hidupnya berdasar zaman dewa,[dah disebutkan kisah dewa-dewa;yang di campur aduk ke dalam kisah manusia tu buat apa].

kalu akai tak sampai pada titik dan kome;tak payah nak berceramah yang tak sampai dek akai sendiri.[buat menambah fitnah atas muka bumi je,jadinya].


inshaallah.

Anonymous said...

salam;

untuk;[ada akal,fikir sendiri le].


sebutan kalimah allah[dalam arab atau jawi];ada empat huruf,kalu di ketepikan atau di keluarkan satu huruf dari empat huruf tu,tak berbunyi sebutan tu.[bergitu juga kepada kalimah muhammad;[dalam arab atau jawi];ada empat huruf].

bergitu juga kalu ditukar atau dipindahkan tempat huruf tu,tak berbunyi huruf tu,dengan sebutan kalimah; jadi bunyi sebutan lain.

makanya; bukan pahala atau rahmat atau karohmah yang dapat;sebaliknya dosa serta bala petaka yang sampai.

ada sanggup ke nak terima azab seksa dari allah.


inshaallah.