salamun,,,tuan@puan ahli bait@ahli waris nusatara...
malim kuning
dgn tok gajah
dan malim yunus
adalah sepupu@dua pupu.
bek yah
dan mat kilau adalah
dua pupu@tiga pupu.
[kilaf@kias]
PENAFIAN: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ Ini koleksi Pengurusan Ilmu peribadi kami untuk pendidikan & pembelajaran, bukan perdebatan. Allah SWT beri ruang bertanya & berbincang. Perlu ada sabar & cerdik supaya tahu, kenal, faham, mengerti dan pasti dengan dalam iman. Inilah dakwah kecil (الدَّعْوَةُ الصَّغِيرَةُ) kami. Moga Allah SWT jauhkan kita dari keburukan, kerugian, kehinaan & kesombongan melalui apa yang dikongsi di sini. آَمِيْن.
KAEDAH KAJIAN DAN SANDARAN TERJEMAHAN AL-QURAN
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Setiap hasil pemikiran, pemerhatian, tinjauan, kajian, atau analisis tertakluk kepada kebenaran dan logik pada waktu ia dirangka, dan bukan pada garis waktu penerbitan. Kaedah dan skop yang digunakan adalah:
PERTAMA Epistemologi Islam Bersepadu dengan aplikasikan pendekatan rekonstruktif (Tajdid) dan analisis sosio-historis (Kontekstual) secara dekonstruktif-evaluatif (Kritikal) serta tematik-konseptual (Analitikal) bagi membezakan ayat yang jelas(Muhkam) dan yang samar (Mutashabihah). KEDUA Sandaran utama terjemahan adalah : Terjemahan Pimpinan Ar Rahman JAKIM Malaysia. Terjemahan Indonesia dan Brunei juga diberi perhatian. Serta Tafsir Tarjuman al-Mustafid (Abad ke-17): Karya Syeikh Abdurrauf al-Fansuri al-Singkili dari Aceh yang disunting (tashih) olah Syeikh Ahmad al-Fatani tahun 1884M dan dicetak di Istanbul, Turki. KETIGA. Menjaga hukum syarak yang terikat dengan Asbabun Nuzul, Hadis Sahih, Sunnah Rasulullah dan sahabat yang empat. Kami usahakan tadabbur untuk gali dimensi pemikiran falsafah ilmu dan mukjizat intelektual Al-Quran. KEEMPAT. Kaedah Mantuq (makna tersurat) dan Mafhum al-Mukhalafah (makna sebalik) digunakan dengan terikat kepada pematuhan syarat minimum serta maksimum. Had ini bagi mengawal proses ijtihad supaya tidak tersasar, tidak terlebih, dan tidak tersalah faham maksud sebenar firman Allah dan sabda Rasulullah.
2 comments:
salamun...tuan@puan ahli bait@ahli waris nusatara,,,
kilaf@kiasnya kepada...
cikgu mail sanggang atau gelaran lainnya [cikgu mail mata merah],,,
itu adalah anak saudara cikgu jantan dan cucu kepada bahaman.
kilaf@kiasnya kepada orang@waris bendahara sulu@sabah,,,waris tuan telah ramai berada di semenangjung tanah melayu ini.
dan mereka sendiri pun tidak kenal susur diri mereka.
bendahara sulu@syekh ini adalah anak kepada syekh nuruddin yang menjadi penasihat kepada kerajaan acheh dahulu.
beliau adalah sepupu kepada maulana ibrahim@wali sogo di tanah jawa.
dia diarahkan oleh ayahnya untuk berdakwah disebelah kepulauan filipina@sulu dan membantu sepupunya berdakwah di brunai.
Anon 22:49, adakah cikgu mail mata merah itu adalah Pendekar Ismail Matamerah@Merahmata, bila berpencak merah matanya? Di songsang sana diamnya. Adakah orang yang sama saudara maksudkan?
Post a Comment