INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20101209

Moh Ngayuh Basikal - 10 sebab

(Gambar semasa bawa budak-budak berbasikal pada 9.3.2008)

Bulan lepas koi ada gi mesyuarat basikal. Bincang-bincang pasal nak buat Tahun Basikal Pahang 2011. Koi ni orang minat ngayuh aja, bukan orang minat lumba ngayuh. Orang macam koi ni kayuh memain aja. Kayuh nak lepaskan gian. Dato' pengerusi mesyuarat cakap kat koi, kita patut ada info mudah tentang berbasikal. Supaya orang yang tak minat mudah nak minat. Kalau bagi info yang panjang-panjang dengan istilah sains sukan tahap 3, macam mana orang nak faham.

Jumpa kali kedua, Dato' bertanya lagi pasal 'info mudah tentang berbasikal'. Ralat sangat koi pasal tak sempat nak siapkan. Lagipun idea tentang 'info mudah tentang berbasikal' belum cukup masak, kena proses lagi. Kalau silap tulis, koi sendiri jadi tak paham.

Bila dah pikir-pikir koi rasa ada 2 sebab besar ngapa orang nak ngayuh, iaitu sebab untuk individu dan sebab untuk bermasyarakat. Dari dua sebab tu, boleh dipecahkan jadi 10. Akhirnya boleh koi senaraikan 10 sebab ngapa molek berbasikal. Sebabnya adalah:

A. BERBASIKAL UNTUK INDIVIDU
1. Berbasikal Untuk Kuatkan Otot
2. Berbasikal Untuk Kuatkan Sendi
3. Berbasikal Untuk Kuruskan Badan
4. Berbasikal Untuk Kuatkan Jantung
5. Berbasikal Untuk Kuatkan Paru-Paru

B. BERBASIKAL UNTUK BERMASYARAKAT
6. Berbasikal Untuk Aktiviti Senaman
7. Berbasikal Untuk Jaga Kesihatan
8. Berbasikal Untuk Orang Yang Sibuk
9. Berbasikal Untuk Orang Yang Stress
10. Berbasikal Untuk Rekreasi

LINKS:
1. basikalgunung.blogspot.com -
2. basikal.wordpress.com -
3. www.basikalbaru.com -
4. orangbasikal.blogspot.com -
5. nostalgiabasikaltua.wordpress.com -
6. mybasikal.blogspot.com -
7. basikalmalaya.wordpress.com -

No comments: