-DUA KALIMAH SAHADAH-Dimanakah sandarannya? Apakah jawapannya? Bagaimanakah huraiannya?
MESTI BUAT SEMAKAN DAN PENGESAHAN SEBELUM MENGGUNAKAN MAKLUMAT DISINI.

20120116

Pahang dan Mitosnya(Legenda)

Berikut adalah serba ringkas catatan olen Neguai tentang Pahang dan Mitosnya(Legenda).

PAHANG DAN MITOSNYA(LEGENDANYA)

CERITA MITOS PAHANG- VS –KENYATAAN YANG SEBENAR
MEREKA YANG MEMEGANG AKAN CERITA INI ADALAH WARIS KETURUNAN KEPADA TUAN EMPUNYA MITOS ITU SENDIRI.

MITOS RAJA BERDARAH PUTIH :-  ASAL NYA DARI PULAU SUMATRA(TEMPAT TIDAK DIKETATUI),CERITANYA HANYA DAPAT DIPETIK SEDIKIT SAHAJA,… SUATU HARI SEMASA SI SUAMI BERPERGIAN,  SI ISTERI TELAH MENJAHIT, JARINYA TERCUCUK DEK JARUM DAN CAIRAN YANG KELUAR  TIDAK TERHENTI ITU BERWANA PUTIH DAN HANYA DIKETAHUI DEK SIISTERI, IANYA BERDARAH PUTIH TAKKALA SISUAMI KEMBALI KE RUMAH DAN MEMBERITAHU NYA………….

MITOS ORANG TIGA BERADIK PAHANG:- ASALNYA DARI BUKIT SEGUNTANG, CERITANYA ……… DATANG KEPAHANG TOMPANG BERMUKIM DAN TIDAK MAHU MEMERINTAH,WALAUPUN PEMERINTAH  PAHANG MASA ITU MENYUDIKAN DIRI UNTUK BERRUNDUR, HANYA MEMBAWA SEHELAI PAKAIAN SEBAGAI BUKTI MEREKA INI ANAK KEPADA KETURUNAN MAHARAJA BUKIT SEGUNTANG. SELEPAS DARI ITU MEREKA INI BERPECAH KEPADA TIGATEMPAT BERMUKIM.
1.    YANG TUA BERMUKIM DI GUAI(TENGAH)
2.    YANG TENGAH BERMUKIM DI BUKIT SEGUMPAL (HILIR)
3.    YANG KECIL BERMUKIM DIRAUB (HULU)
KEDUDUKAN BERMUKIM MEREKA INI MENGIKUT HULU DAN HILIR SUNGAI PAHANG

MITOS ORANG EMPAT BERADIK:- ASALNYA DARI PAGAR RUYUNG, CERITANYA … DATANG MENYEBERANG LAUT DENGAN PAPAN SEKEPING ……….. MEREKA INI EMPAT BERADIK LAKI-LAKI DAN YANG TINGGAL DI PAGAR RUYUNG, EMPAT BERADIK PEREMPUAN. MEREKA ADALAH LAPAN BERSAUDARA DARI KETURUNAN MAHARAJA RUMBAK DISANA.


Cerita sebenarnya adalah bergini apabila diterjemahkan dan maksudnya:- TETAPI PERLU DIINGATKAN YANG RIWAYAT INI BOLEH MEMUDARATKAN TALI PERSAUDARAAN ANTARA AHLI WARIS.

 RAJA BERDARAH PUTIH:- beliau adalah sultan alauddin riayat shah (Melaka). Nama sebenarnya ialah   raja Husain @ ( ?). adalah anak tiri kepada sultan Mansur shah (Melaka).

Cerita ini tidak diolah/disusun semula oleh Laman Pahang. Cerita ini dianggap sebagai pengkisahan cerita lisan oleh penulis(Neguai). Terserah pada mereka yang berminat dalam siasatan dan pengesahan. Laman Pahang hanyalah sebagai pengumpul dan penulis cerita lisan tentang Orang Pahang dan Negeri Pahang. Kalau ada salah dan silap tolong betulkan.

No comments: