INFO YANG DITERBITKAN (atau dipetik) MUNGKIN SEADANYA PADA TARIKH DITULIS. TARIKH DITULIS TIDAK SAMA DENGAN TARIKH DITERBITKAN. PERTAMBAHAN ATAU PERUBAHAN TERHADAP INFO TERSEBUT DITULIS DAN DITERBITKAN PADA TARIKH-TARIKH YANG SETERUSNYA. Contoh: 'ORANGNYA' DITERBITKAN DAHULU TETAPI 'CERITANYA' DITERBITKAN KEMUDIAN. MARILAH KITA BANTU MEMBANTU SESAMA SENDIRI. Tetapi cepat-cepatlah sedar jika muncul mengenal 'manusia' yang akan menyuruh kita bergaduh sesama kita.
SIAP 3/26/15 rUKUN iSLAM (Kulit)
SAMBUNG 3/26/15 tUJUH cONTOH fITNAH
[CETAK dan SEMAKAN DAFTAR PENGUNDI]

20120810

Hak[3] Hak memelihara lidah dan hati

dengan berdiam diri suatu kala dan berbicara dikala yang lain

Ai-Abbas, bapa saudarra nabi saw pernah memesan kepada puteranya Abdullah, katanya: aku lihat orang ini[maksudnya saiyidina umar ibnul-khattab ra] sering mengkedepankan engkau dari banyak orang-orang yang tua, maka peliharalah nasihatku yang lima ini:

1]Jangan engkau bocorkan rasianya samasekali
2]Jangan engkau mencaci orang lain dihadapannya
3]Jangan engkau membiasakan bohong kepadanya
4]Jangan engkau malanggar perintahnya
5]Jangan engkau sampai ia melihat sesuatu pengkhianatan berlaku daripadamu.

Berkata ibnu abbas: jangan ajak bertengkar pada orang yang kurang akal, nanti ia akan membahayakan kamu. Jangan pada orang yang bersabar, nanti kamu dibencinya pula.

Ingatlah, bahawa sebab yang paling berat sekali untuk menyalakan api kedengkian dalam hati sesame saudara, ialah dengan menimbulkan pertengkaran dan perbantahan. Kedua-dua sifat ini merupakan punca utama kepada permusuhan dan putus perhubungan.

Al-hassan berkata: tiada terbeli permusuhan seorang dengan kasihsayang seribu orang.

No comments: