Syeikh abdul malik
bin syeikh abdullah/
TOKKU PULAU MANIS
berketurunan
syarid muhammad al baghdadi
(memerintah di kota temir dihulu terengganu)
bersusur berketurunan
sultan qunbul pattani.
Sumber: NEGUAI2012
PENAFIAN: بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ Ini koleksi Pengurusan Ilmu peribadi saya untuk pendidikan & perkongsian, bukan perdebatan. Ya, Allah SWT beri ruang bertanya & berbincang. Perlu ada sabar & cerdik supaya tahu, kenal, faham, mengerti dan pasti dengan dalam iman. Inilah dakwah kecil (الدَّعْوَةُ الصَّغِيرَةُ) kita. Moga Allah SWT jauhkan kita dari keburukan, kerugian, kehinaan & kesombongan melalui apa yang dikongsi di sini. آَمِيْن.
PERINGATAN
(A) Pada setiap negeri dijadikan pembesar-pembesar yang jahat agar melakukan tipu daya di negeri itu. Perbaikilah diri, keluarga, masyarakat dan pembesar kamu adalah kunci utama untuk Allah SWT memperbaiki negeri kamu. [6:123]
................... (B) Allah akan menegakkan negara yang adil walaupun ia kafir, dan tidak akan menegakkan negara yang zalim walaupun ia Muslim. (Ibnu Taimiyyah - Kitab Fiqh Politik Islam Dalam Pembaikan Pemimpin dan Rakyat)
1 comment:
Sultan Qunbul tiada dalam shajaratunnasabi
Post a Comment