KAEDAH KAJIAN DAN SANDARAN TERJEMAHAN AL-QURAN

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Setiap hasil pemikiran, pemerhatian, tinjauan, kajian, atau analisis tertakluk kepada kebenaran dan logik pada waktu ia dirangka, dan bukan pada garis waktu penerbitan. Kaedah dan skop yang digunakan adalah: PERTAMA Epistemologi Islam Bersepadu dengan aplikasikan pendekatan rekonstruktif (Tajdid) dan analisis sosio-historis (Kontekstual) secara dekonstruktif-evaluatif (Kritikal) serta tematik-konseptual (Analitikal) bagi membezakan ayat yang jelas(Muhkam) dan yang samar (Mutashabihah). KEDUA Sandaran utama terjemahan adalah : Terjemahan Pimpinan Ar Rahman JAKIM Malaysia. Terjemahan Indonesia dan Brunei juga diberi perhatian. Serta Tafsir Tarjuman al-Mustafid (Abad ke-17): Karya Syeikh Abdurrauf al-Fansuri al-Singkili dari Aceh yang disunting (tashih) olah Syeikh Ahmad al-Fatani tahun 1884M dan dicetak di Istanbul, Turki. KETIGA. Menjaga hukum syarak yang terikat dengan Asbabun Nuzul, Hadis Sahih, Sunnah Rasulullah dan sahabat yang empat. Kami usahakan tadabbur untuk gali dimensi pemikiran falsafah ilmu dan mukjizat intelektual Al-Quran. KEEMPAT. Kaedah Mantuq (makna tersurat) dan Mafhum al-Mukhalafah (makna sebalik) digunakan dengan terikat kepada pematuhan syarat minimum serta maksimum. Had ini bagi mengawal proses ijtihad supaya tidak tersasar, tidak terlebih, dan tidak tersalah faham maksud sebenar firman Allah dan sabda Rasulullah.

20130308

B26 Sultan baa kilap alam pagar ruyung


26
Sultan baa kilap alam pagar ruyung. Ada dua anak dari ibu. (     ).sultan Muhammad@suji dibilang dan adik perempuan(                 ).
*sultan baakilap dan parameswara adalah berwaris
#Sultan Muhammad@suji dibilang@tok tanjung keramat.
##Adik beradik perempuan (               )

#Sultan muhammad@Suji dibilang khawin dengan anak perempuan batin saridun temerloh.ada anak perempuan (        ) khawin dengan zainal abidin (kepayat negara)[isteri ke3]. Ada 3 anak,
a]shabudin,
b]sharudin dan
c] maradah.

*sultan zainal abiding(kepayat Negara).
isteri [1]siti zubaidah. Ada anak,  
Isteri[2]waris jelebu. Ada anak .

+++orang besar berempat indera pahlawan dari susur keturunan zainal abiding kepayat Negara.

No comments: